Näin koronavirus (COVID-19) vaikuttaa opiskelijakunnassa 

SAMMAKKO seuraa tilannetta

Koronaviruksen vaikutukset SAMKissa

  • SAMKin kampukset suljetaan keskiviikkona 18.3.2020. Keskiviikosta alkaen kaikki opinnot suoritetaan etäopiskeluna.
  • Etäopetusta jatketaan valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 13.5.2020 asti. Tänä aikana kampukset ovat suljettuina eivätkä opiskelijat pääse vierailemaan kampuksilla.
  • Opintojaksojen vastuuopettajat tiedottavat opiskelijoita opintojaksojen suorittamisesta. 
  • Kaikki ulkopuolisten tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu kampuksilla toukokuun loppuun saakka.
  • Kampusten sulkemisella ei ole vaikutusta tutkintotodistusten saamiseen.

SAMKissa todettu koronavirustartunta 

SAMKissa opiskelleella kansainvälisellä opiskelijalla on todettu koronavirus. Tartunta todettiin opiskelijan lähdettyä kotimaahansa. Opiskelija on kertonut, että hän sai paluumatkalla kotimaahansa koronavirukseen liittyviä oireita. 

Opiskelijan kanssa on selvitetty mahdollisesti altistuneet kanssaopiskelijat ja henkilökunnan jäsenet. Heille on tiedotettu asiasta ja ohjeistettu tilanteessa toimimiseksi. 

Näin koronavirus vaikuttaa SAMMAKKOssa

Opiskelijakunta SAMMAKKO seuraa aktiivisesti koronavirustilanteen kehittymistä kotimaassa ja kansainvälisesti. SAMMAKKO noudattaa SAMKin, kampuskaupunkien sekä valtakunnallisten viranomaisten suosituksia. Kaikki opiskelijakunnan kevään tapahtumat on peruttu. 

– Emme halua toiminnallamme edesauttaa viruksen leviämistä. Tärkeintä on pitää opiskelijamme ja koko korkeakouluyhteisömme terveenä, perustelee hallituksen puheenjohtaja Linda Kolehmainen. 

Ulkomaille kohdistuvat opiskelijavaihto- ja harjoittelujaksot on SAMKissa toistaiseksi peruttu. Opiskelijakunta kantaa huolta SAMKin ulkomailla opiskelevista opiskelijoista, kuten vaihto-opiskelijoista ja kansainvälistä harjoittelujaksoa suorittavista SAMKilaisista. 

– Tarkkailemme ulkomailla opiskelevien tilannetta ja olemme näiden opiskelijoiden tukena, joita kotimaahan paluu ja mahdollinen karanteeni koskee, vakuuttaa SAMMAKKOn hallituksen kansainvälisistä asioista vastaava Huda Sharif.  

Opiskelijakunta SAMMAKKO tiedottaa mahdollisista muutoksista ensisijaisesti opiskelijakunnan verkkosivuilla ja some-kanavissa. 

Asiakaspalvelu verkossa

SAMMAKKOn asiakaspalvelupisteet Porissa ja Raumalla ovat toistaiseksi suljettuina.

Palvelemme opiskelijoita verkossa, puhelimitse ja somessa. Mikäli asiasi vaatii asiakaspalvelupisteessä käyntiä, sovithan tapaamisesta viimeistään edellisenä päivänä.

Opinnäytetöiden kansitus on tauolla toistaiseksi. Toimitamme noutamattomat opinnäytetytöt postitse. 

Ota yhteyttä: sammakko@sammakko.fi 

Kysyttävää koronaviruksesta ja opiskelusta? 

4 + 4 =

Kanna vastuusi viruksen leviämisen estämiseksi 

💦 Pese kätesi huolellisesti ja riittävän usein

🤕 Yski ja aivasta hihaan, niistä kertakäyttönenäliinaan 

☝🏼 Vältä kasvojen koskemista

😷 Jos saat vähäisiäkin flunssaoireita, jää kotiin

☝🏼 Vältä suuria väkijoukkoja ja osallistu tapahtumiin harkiten

⚠️ Seuraa vain luotettavia viranomaislähteitä, esim. THL:n tiedotuskanavia, ajantasaisen tiedon saamiseksi

Muutoksia kevään opiskelijavalintoihin

Ammattikorkeakoulut korvaavat kevään ensimmäiseen yhteishaun huhtikuulle suunnitellut valintakokeet vieraskieliseen koulutukseen todistusvalinnalla ja valintatehtävillä. Asiasta päätettiin tiistaina 17. maaliskuuta pidetyssä Arenen rehtorikokouksessa.

Todistusvalinnassa huomioidaan ylioppilastutkinnolla ja  ammatillisella perustutkinnolla hakevat hakijat samaan tapaan kuin kevään toisessa yhteishaussa.

Valintatehtävän ja siihen mahdollisesti liitettävän verkkohaastattelun valmistelu jatkuu ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäällikköverkostossa.

Kevään toinen yhteishaku ammattikorkeakouluihin alkaa keskiviikkona 18. maaliskuuta. Yli puolet aloituspaikoista täytetään todistusvalinnalla. Jos kesäkuun alkuun ajoitettua AMK-valintakoetta ei pystytä järjestämään koronaviruksen vuoksi, ammattikorkeakoulut toteuttavat opiskelijavalinnan muilla keinoin.

Lisätietoja Arene.fi. 

Kaikki mitä sinun tulee tietää opintotuesta, opintolainasta ja koronaviruksesta

Opintotuki ja opintojen keskeytyminen
Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman
poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi.
Ulkomaan opiskelujakson keskeytyminen
Jos olet ilmoittanut Kelalle ulkomaan opiskelujakson ja keskeytät sen tai et lähde ulkomaille koronaviruksen tai minkä tahansa muun syyn vuoksi, ilmoita ulkomaan opiskelujaksosi keskeytyminen tai peruuntuminen. Tee ilmoitus esimerkiksi asiointipalvelumme viestillä. Valitse viestin aiheeksi ’Opiskelijan tuet’ ja ’Opintotuki’. Jos opintotuen asumislisää on maksettu tai maksettaisi liikaa, kerro, mitä tapahtui ja miksi. Jos olet jo nostanut ulkomaan opintoihin tarkoitetun suuremman opintolainan, sitä ei tarvitse palauttaa ja lainan valtiontakaus on voimassa normaalisti.
Opintotuki ja opintojen riittävä edistyminen
Sinun ei tarvitse perua tai palauttaa opintotukea, vaikka et saa riittävästi opintosuorituksia koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Jos opiskelu ei
tämän vuoksi ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä.
Opintotuki ja opintotuen enimmäisaika
Jos et edisty opinnoissasi normaalisti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, opintotuen maksaminen voi päättyä ennen kuin olet suorittanut kaikki vaaditut opinnot. Pane talteen todistukset siitä, mitä tapahtui ja miksi. Oppilaitoksen ilmoitus opintojen poikkeusjärjestelyistä on riittävä todistus.
Kun opintotukesi on päättymässä, hae opintotuelle jatkoa opintotuen muutosilmoituksella verkossa tai lomakkeella OT 15. Valitse verkossa ’Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea’ ja ’Jatko- tai lisätukihakemus’. Jos olet korkeakouluopiskelija, ilmoita, että hakemuksesi koskee opiskelua tutkintokohtaisen enimmäistukiajan päättymisen jälkeen. Korkeakouluopiskelija voi saada opintotukea yhteensä enintään opintotuen kokonaistukiajan verran.
Opintolainahyvitys ja korkeakouluopintojen viivästyminen
Jos opintolainahyvityksessä huomioitava opiskeluaika on liian pitkä, Kela antaa opintolainahyvityksestä hylkäävän päätösehdotuksen. Tee silloin uudelleenkäsittelypyyntö ja selvitä, miksi opintosi viivästyivät. Opintolainahyvitykseen oikeuttavaa opiskeluaikaa voidaan pidentää ja nykyiset pidennysperusteet on kerrottu kela.fi:ssä. Opiskeluaikaa voidaan pidentää, jos olet saanut esimerkiksi sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa vähintään 30 päivän ajalta.
Opintojen keskeytyminen ja muut koronaviruksen aiheuttamat poikkeustilanteet eivät nykyisellään mahdollista opiskeluajan pidentämistä. Jos opintotuen säännökset muuttuvat, Kela tiedottaa asiasta opintolainahyvityksen ohjeissa. Aikaa muutoksille on, sillä jos valmistumisesi siirtyy syyslukukaudelle, saat opintolainahyvityspäätöksen tai päätösehdotuksen aikaisintaan seuraavan vuoden  huhtikuussa. Kevätlukukaudella valmistuvien opintolainahyvitykset ratkaistaan yleensä marraskuussa. Pane talteen todistukset, joiden avulla voit selvittää opintojesi viivästymisen syyt.
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja aterioita voidaan poikkeuksellisesti myydä mukaan otettavina tai kotiin kuljetettuina, jos opiskelijaravintola pystyy sen
toteuttamaan. Poikkeusmenettely on voimassa toistaiseksi, mutta enintään 31.5.2020 asti. Jos olosuhteet palautuvat normaaleiksi jo aikaisemmin, myös ateriatuettujen aterioiden nouto- ja kuljetusmyynti päättyy. Saat ateriatuen näyttämällä voimassa olevan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin.
Opintotuen vuosituloraja
Poikkeustilanne ei muuta opintotuen saajan omien tulojen vuositulorajoja eikä tulovalvonnan muita sääntöjä

Jos saat koronaviruksen oireita 

Mikäli olet palannut ulkomaan matkalta tai sinulla voidaan epäillä mahdollista tartuntaa ja saat hengitystieinfektion oireita, ole yhteydessä Satasairaalan neuvontaan puhelimitse (02 627 6868). 

Ulkomailta saapuville opiskelijoille suositellaan etäopiskelua seuraavan kahden viikon ajan. Tässä tilanteessa, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaasi pikimmiten. 

 

Jos koronavirus mietityttää

Kampuksien terveydenhoitohenkilökunta tekee töitä jokaisen opiskelijan hyvinvoinnin vuoksi. Löydät terveydenhoitajien yhteystiedot täältä. Voit olla yhteydessä myös valtakunnalliseen koronapuhelimeen (0295 535 535). 

Jos sinä tai läheisesi olette sairastuneet tai riskiryhmässä, koet ahdistuneisuuden oireita tai tarvetta puhua, voit kääntyä myös oppilaitostyöntekijöiden puoleen. Oppilaitostyöntekijöihin voi olla yhteydessä myös WhatsAppissa. 

Porissa:
Oppilaitosdiakoni Johanna Simola, johanna.simola@evl.fi, 0400 309 771
Oppilaitosteologi Heikki Hesso, heikki.hesso@evl.fi, 0400 309 459

Raumalla:
Oppilaitospastori Milla Voudinlehto, milla.voudinlehto@evl.fi, 044 769 1288