Näin koronavirus (COVID-19) vaikuttaa opiskelijakunnassa 

SAMMAKKO seuraa tilannetta

Kampukset avataan hallitusti 14. toukokuuta alkaen

  • Kampuksille pääsy ei vaadi enää erityislupaa 14.5 alkaen. Muistathan, että kampuksille tullaan vain terveinä, turvavälit ja hygienia huomioiden.
  • Opetus järjestetään lukujärjestyksen mukaisesti. Opettajat ovat yhteydessä opetuksen ja ohjauksen mahdollisesti muuttuvista järjestelyistä.
  • Tenttiakvaariot avataan rajoitetusti 
  • Opiskelijapalvelut avataan supistetuin aukioloajoin.
  • SAMK-kirjastojen lainaustoiminta alkaa. Kirjastojen ovet avataan 1.6.
  • Kampusravintolat ja kuntosalit pysyvät kiinni toistaiseksi.

Lue lisää SAMKin päivittyvästä koronavirusohjeistuksesta. 

Asiakaspalvelu verkossa

SAMMAKKOn asiakaspalvelupisteet Porissa ja Raumalla ovat toistaiseksi suljettuina.

Palvelemme opiskelijoita verkossa, puhelimitse ja somessa. Mikäli asiasi vaatii asiakaspalvelupisteessä käyntiä, sovithan tapaamisesta viimeistään edellisenä päivänä.

Opinnäytetöiden kansitus on tauolla toistaiseksi. Toimitamme noutamattomat opinnäytetytöt postitse. 

Ota yhteyttä: sammakko@sammakko.fi 

Kysyttävää koronaviruksesta ja opiskelusta? 

7 + 4 =

Kanna vastuusi viruksen leviämisen estämiseksi 

💦 Pese kätesi huolellisesti ja riittävän usein

🤕 Yski ja aivasta hihaan, niistä kertakäyttönenäliinaan 

☝🏼 Vältä kasvojen koskemista

😷 Pysyttele kotona.

⚠️ Seuraa vain luotettavia viranomaislähteitä, esim. THL:n tiedotuskanavia, ajantasaisen tiedon saamiseksi

Kaikki mitä sinun tulee tietää opintotuesta, opintolainasta ja koronaviruksesta

Opintotuki ja opintojen keskeytyminen
Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman
poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi.
Ulkomaan opiskelujakson keskeytyminen
Jos olet ilmoittanut Kelalle ulkomaan opiskelujakson ja keskeytät sen tai et lähde ulkomaille koronaviruksen tai minkä tahansa muun syyn vuoksi, ilmoita ulkomaan opiskelujaksosi keskeytyminen tai peruuntuminen. Tee ilmoitus esimerkiksi asiointipalvelumme viestillä. Valitse viestin aiheeksi ’Opiskelijan tuet’ ja ’Opintotuki’. Jos opintotuen asumislisää on maksettu tai maksettaisi liikaa, kerro, mitä tapahtui ja miksi. Jos olet jo nostanut ulkomaan opintoihin tarkoitetun suuremman opintolainan, sitä ei tarvitse palauttaa ja lainan valtiontakaus on voimassa normaalisti.
Opintotuki ja opintojen riittävä edistyminen
Sinun ei tarvitse perua tai palauttaa opintotukea, vaikka et saa riittävästi opintosuorituksia koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Jos opiskelu ei
tämän vuoksi ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä.
Opintotuki ja opintotuen enimmäisaika
Jos et edisty opinnoissasi normaalisti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, opintotuen maksaminen voi päättyä ennen kuin olet suorittanut kaikki vaaditut opinnot. Pane talteen todistukset siitä, mitä tapahtui ja miksi. Oppilaitoksen ilmoitus opintojen poikkeusjärjestelyistä on riittävä todistus.
Kun opintotukesi on päättymässä, hae opintotuelle jatkoa opintotuen muutosilmoituksella verkossa tai lomakkeella OT 15. Valitse verkossa ’Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea’ ja ’Jatko- tai lisätukihakemus’. Jos olet korkeakouluopiskelija, ilmoita, että hakemuksesi koskee opiskelua tutkintokohtaisen enimmäistukiajan päättymisen jälkeen. Korkeakouluopiskelija voi saada opintotukea yhteensä enintään opintotuen kokonaistukiajan verran.
Opintolainahyvitys ja korkeakouluopintojen viivästyminen
Jos opintolainahyvityksessä huomioitava opiskeluaika on liian pitkä, Kela antaa opintolainahyvityksestä hylkäävän päätösehdotuksen. Tee silloin uudelleenkäsittelypyyntö ja selvitä, miksi opintosi viivästyivät. Opintolainahyvitykseen oikeuttavaa opiskeluaikaa voidaan pidentää ja nykyiset pidennysperusteet on kerrottu kela.fi:ssä. Opiskeluaikaa voidaan pidentää, jos olet saanut esimerkiksi sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa vähintään 30 päivän ajalta.
Opintojen keskeytyminen ja muut koronaviruksen aiheuttamat poikkeustilanteet eivät nykyisellään mahdollista opiskeluajan pidentämistä. Jos opintotuen säännökset muuttuvat, Kela tiedottaa asiasta opintolainahyvityksen ohjeissa. Aikaa muutoksille on, sillä jos valmistumisesi siirtyy syyslukukaudelle, saat opintolainahyvityspäätöksen tai päätösehdotuksen aikaisintaan seuraavan vuoden  huhtikuussa. Kevätlukukaudella valmistuvien opintolainahyvitykset ratkaistaan yleensä marraskuussa. Pane talteen todistukset, joiden avulla voit selvittää opintojesi viivästymisen syyt.
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja aterioita voidaan poikkeuksellisesti myydä mukaan otettavina tai kotiin kuljetettuina, jos opiskelijaravintola pystyy sen
toteuttamaan. Poikkeusmenettely on voimassa toistaiseksi, mutta enintään 31.5.2020 asti. Jos olosuhteet palautuvat normaaleiksi jo aikaisemmin, myös ateriatuettujen aterioiden nouto- ja kuljetusmyynti päättyy. Saat ateriatuen näyttämällä voimassa olevan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin.
Opintotuen vuosituloraja
Poikkeustilanne ei muuta opintotuen saajan omien tulojen vuositulorajoja eikä tulovalvonnan muita sääntöjä

Jos saat koronaviruksen oireita 

Mikäli olet palannut ulkomaan matkalta tai sinulla voidaan epäillä mahdollista tartuntaa ja saat hengitystieinfektion oireita, ole yhteydessä Satasairaalan neuvontaan puhelimitse (02 627 6868). 

Ulkomailta saapuville opiskelijoille suositellaan etäopiskelua seuraavan kahden viikon ajan. Tässä tilanteessa, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaasi pikimmiten. 

 

Jos koronavirus mietityttää

Kampuksien terveydenhoitohenkilökunta tekee töitä jokaisen opiskelijan hyvinvoinnin vuoksi. Löydät terveydenhoitajien yhteystiedot täältä. Voit olla yhteydessä myös valtakunnalliseen koronapuhelimeen (0295 535 535). 

Jos sinä tai läheisesi olette sairastuneet tai riskiryhmässä, koet ahdistuneisuuden oireita tai tarvetta puhua, voit kääntyä myös oppilaitostyöntekijöiden puoleen. Oppilaitostyöntekijöihin voi olla yhteydessä myös WhatsAppissa. 

Porissa:
Oppilaitosdiakoni Johanna Simola, johanna.simola@evl.fi, 0400 309 771
Oppilaitosteologi Heikki Hesso, heikki.hesso@evl.fi, 0400 309 459

Raumalla:
Oppilaitospastori Milla Voudinlehto, milla.voudinlehto@evl.fi, 044 769 1288